Ben je van plan om te gaan werken in Indonesië? Dan is er het een en ander wat je moet regelen. Aangezien je naar een land buiten de EU reist, is het aan te raden om op tijd voorbereidingen te treffen. Zo heb je bijvoorbeeld een visum nodig om überhaupt in het land te kunnen gaan werken. Daarbij heeft Indonesië veel verschillende regels wat betreft visa en immigratie. Het is dus belangrijk dat je de juiste visum aanvraagt. Doe je dit niet (op tijd), dan zal het erg lastig worden om aan de slag te gaan in het land. Ben jij benieuwd naar wat je allemaal moet regelen als je in Indonesië gaat werken? Lees dan maar snel verder.
Exit-ticket
Als je naar Indonesië gaat reizen, is het verplicht om een Exit-ticket te hebben. De naam zegt het eigenlijk al, maar zo’n ticket dient als bevestiging dat je het land weer zult verlaten. Er wordt niet altijd om gevraagd, maar toch is het handig om de ticket te hebben. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat je het land niet in mag, als je geen Exit-ticket kunt laten zien. Het is aan te raden om je goed in te lezen over deze ticket. Als je een retourticket hebt geboekt, is het overigens niet nodig om een Exit-ticket te hebben. Een retour bewijst namelijk al dat je het land zult verlaten.
Werken met een verblijfsvergunning
Je kan niet zomaar werk verrichten in Indonesië. Als je van plan bent om te werken in Indonesië, heb je namelijk een KITAS/verblijfsvergunning nodig. Op internet kun je hier veel over vinden, maar het is praktischer om een specialist in te schakelen die jou hierbij kan ondersteunen. Het kan immer een ingewikkelde procedure zijn. Probeer eventueel te kijken of er iemand in jouw netwerk verstand heeft van dergelijke vergunningen. Let op! Zo’n vergunning is geen koopje. Op jaarlijkse basis kun je namelijk wel tegen de €1600 kwijt zijn aan een verblijfsvergunning.
Hoe kan ik een verblijfsvergunning aanvragen?
Ben je van plan om een visum of tijdelijk verblijf visum aan te vragen? Dan zul je een aantal formulieren moeten opsturen naar het Directoraat Generaal van Immigratie van Indonesië. Deze documenten betreffen onder andere het e-mailadres van de garantsteller en de identiteit van de buitenlandse burger. Pas als de aanvraag is goedgekeurd, ontvang je je dossiernummer. Met dit nummer kan je officieel een visum aanvraag indienen.
Werk vinden is geen eitje
Het is ook goed om te weten dat het niet makkelijk is om werk te vinden in Indonesië. Je zou misschien denken dat je met een bachelordiploma wel goed zit, maar ook dan is werk vinden een hele opgave. Dit heeft ermee te maken dat jij voor de werkgever voornamelijk extra werk kost. Daarnaast zijn de salarissen anders dan in Nederland en ben jij dus ook mogelijk te duur voor bedrijven in Indonesië. De kans is groot dat er work wise altijd een Indonesiër boven jou wordt gekozen. Stel je hier dus vooral op in.